Door de inzet van camerajounalisten, kan de NOS meer buitenland reportages maken. Buitenlandse onderwerpen die net niet interessant genoeg zijn om daar een cameraman en een verslaggever heen te sturen, kunnen door camjo’s wel worden gemaakt, omdat dat goedkoper is. Camjo is dus in dit geval ook een kostenbesparing.
Esther Bootsma is één van de zes camjo’s die in dienst zijn bij NOS Nieuws. Ze werkt op de buitenlandredactie. Voor het NOS Journaal maakt zij regelmatig binnenlandse, maar vooral ook buitenlandreportages. Dat doet ze geheel zelfstandig; als camjo.
Kritiek
Bootsma vertelt in deze reportage over haar werk als camjo. De voor- en nadelen van haar werk en de problemen waar ze soms tegenaan loopt. Op haar werk als camjo is veel kritiek door cameramensen, beeldbewerkers en redacteuren die vinden dat verslaggevers zich niet met het maken van de beelden moeten bezig houden, maar zich alleen op het verhaal zouden moeten richten. Ook de beeldkwaliteit laat soms te wensen over, menen de critici. Die kritiek ebt volgens Bootsma langzaam maar zeker weg. Want de beeldkwaliteit van de camjo’s wordt steeds beter. “Als beelden beter worden en camjo geen broodroof blijkt te zijn, ebt kritiek op camjo vanzelf weg.”
Onderzoek
Het gesprek werd gehouden in het kader van het onderzoek naar camjo. De centrale vraag in dit onderzoek; Wat is de waarde van camerajournalistiek in de Nederlandse TV-journalistiek? Deze repotage is gemaakt door camjo-onderzoeker Arjan Hoefakker. Uiteraard, camjo gedraaid.
Lees en kijk ook naar het interview met voormalig adjunct hoofdredacteur van de NOS Tim Overdiek. ‘Tim Overdiek: Camjo is aanvulling naast ENG-camera’
Reageer!
Wat is uw kijkt op de opkomst van camjo? Laat hieronder een reactie achter, of stuur mij een mail
Reacties via Twitter:
@Hoefakker Wij camjo’en vooral onderwerpen die eigenlijk voor een echte camera zijn: http://bit.ly/cqTpQ5
Camjo is niet heel handig als je klein bent of niet zo sterk. Is dat een barrière? http://bit.ly/cIfSso #camjo-onderzoek
@Klokgelui Kan andersom ook lastig zijn als je lang bent en door je knieen moet, de goede hoek bepaalt en ook de vragen moet stellen.
@Hoefakker Echt een leuke bijdrage. Ik ben sinds kort ook één tot twee dagen per week camjo. Heel herkenbaar allemaal!
@Hoefakker Heb geen slechte ervaringen hoor, behalve dat een lange lengte lastig is omdat het merendeel van de gasten kleiner is.
Pingback: Crit Pingen: ,,De kwaliteit van camjo is vaak bagger”
Pingback: De valkuilen van camjo
Pingback: Tim Overdiek: Camjo is aanvulling naast ENG-camera
Pingback: “Kwaliteit van camjo is vaak bagger” | De nieuwe reporter
Laten we voorop stellen dat het filmpje duidelijk weergeeft hoe de camjo te werk gaat en waarom deze wordt ingezet, kostenbesparing. Want zeg nou zelf, als een omroep het geld heeft gaat er gewoon een volledige ENG crew naar Afrika.
Buiten dat wordt er onder meer gesteld dat een Camjo dichterbij het onderwerp kan komen. Ik zeg niet dat dit onjuist is, echter ook niet zo maar per definitie waar. Ik ben er van overtuigd dat een goede journalist (met de juiste kwaliteiten) zowel alleen als met een ENG crew een pakkend verhaal kan maken. Het is ook een kracht van een ENG team om zich geruisloos om het onderwerp heen te begeven op zoek naar het juiste plaatje. Hier zit het hem dus niet in het alleen op pad zijn of de hort op gaan met je ENG team, maar puur in de kwaliteiten van de journalist. Daarnaast is het lekker meegenomen als je cameraman de juiste beelden pakt.
Vaak zijn camjo’s cameramensen die geen verhaal kunnen vertellen OF journalisten die hun verhaal niet kunnen visualiseren. Met een vlak resultaat maar dat is dan ook wel weer charmant, lekker persoonlijk.
De discussie over grote en kleine camera´s, lengte van operators, beeldkwaliteit en brood-roof vind ik vaak oeverloos en narrig. Ik ga nu mn 16e jaar in als ENG cameraman en weet heus wel dat er verschillen zijn, steeds verdedigbaar en hekelbaar. Techniek is enkel het gereedschap. Het is in mijn beleving vooral het talent om een onderwerp te ontmoeten en te doorgronden, en vervolgens vertrouwen te winnen om het met gepaste doortastendheid en vakmanschap met een camera te verbeelden (in de meest letterlijke zin van het woord), waarmee je het verhaal maakt dat beklijft.
Martin Egter van Wissekerke.
Lengte 1.72m
68 kg.
Nominee Stan Storimans Prijs 2010 (NOS Journaal, Afghanistan)