13 augustus 2013. Een grote explosie in een flat aan het Driemondplein in Arnhem. Een bewoonster blaast zichzelf en haar appartement op door de gaskraan open te draaien. Alle flatbewoners worden geëvacueerd en opgevangen in een naastgelegen buurthuis, tientallen woningen raken zwaar beschadigd door de enorme klap. De explosie verandert het aanzicht van de flat in een poppenhuis, waar je dwars doorheen kunt kijken. De schade aan de flat is nog steeds niet volledig hersteld.
Als radio en TV-verslaggever doe ik live-verslag op Radio Gelderland (calamiteitenzender) en Radio 1 van de grote explosie in de flat aan het Driemondplein in Arnhem. De explosie vindt rond 3 uur ‘s nachts plaats, ik verzorg eerst een artikel op de website van Omroep Gelderland en ben binnen een uur te plaatse. Omdat de radio-uitzending pas om 6 uur begint heb ik uitgebreid de tijd om een volledige radio-reportage te monteren en via laptop door te sturen. De reportage wordt zodra de redactie bemenst is direct online geplaatst. De live-meldingen die ik doe voor Radio Gelderland, dingen mee naar de NL-Awards 2013 in de categorie Radio Nieuws.
Ik doe de hele ochtend live verslag op Radio Gelderland, houdt de wereld op de hoogte via Twitter maar ik bedien óók Radio 1. In de live-meldingen beschrijf ik ravage en doet interviews met gedupeerden en de woordvoerder van de brandweer. Ik stuur vanaf locatie gemonteerde reportages en flarden waarin ik spreekt met geëvacueerde bewoners van de flat.

Een geëvacueerde bewoner vertelt geëmotioneerd na de explosie
Nadat ik urenlang live-meldingen heb verzorgd voor Radio Gelderland en Radio 1, stort ik mij op mijn tweede taak; het als camjo opnemen van beelden en interviews met geschrokken bewoners. Sommige bewoners kennen me al van mijn radioverslagen en willen me ook voor camera graag te woord staan. Anderen hebben meer moeite om hun verhaal voor de lens te vertellen, maar ik weet hen over de streep te halen. Uiteindelijk monteer ik op de redactie een reportage voor onze extra nieuwsuitzending op TV Gelderland om 12 uur ’s middags. In de weken en maanden na de explosie maak ik samen met collega Jacques Verhagen een documentaire over de voor bewoners rampzalige nacht.
Documentaire ‘De Rampflat’ op Youtube
Klik hieronder in de player voor de documentaire, gemaakt door Jacques Verhagen en Arjan Hoefakker:
Verslaggevers Jacques Verhagen en Arjan Hoefakker van Omroep Gelderland volgden bewoners op de voet in de maanden na de explosie. De documentaire ‘Rampflat’ is op 23 december te zien op TV Gelderland. Hoe bouw je je leven weer op als alles om je heen in puin ligt? Sommige bewoners keken de dood in de ogen, al hun bezittingen werden in één klap weggevaagd, hun huis en leven liggen letterlijk in puin. Verdriet, wanhoop, angst voor de flat, verwoesting en opbouw komen in de documentaire aan bod. De klap verbroedert maar zorgt ook voor geschillen over verzekeringskwesties en vergoedingen. Velen beleefden de explosie als een ramp en zijn mentaal gebroken door de explosie. In de maanden na de fatale klap proberen de bewoners hun leven weer op te bouwen. De documentaire toont in hoeverre de bewoners genoeg veerkracht bezitten om deze klap het hoofd te bieden.
Hoofdpersonen:
De flat van Cobus en Trudie Vos is compleet verwoest, zij woonden direct naast het appartement waar de explosie plaatsvond. Door de klap werden ze tijdens hun slaap ruw wakker en bedolven onder het puin.
‘Op handen en voeten moesten we eruit kruipen. Ons hondje bleek nog onder het puin te liggen, dus toen heeft mijn vrouw het hondje nog kunnen redden.’
Jan Terlocht ziet de ramp vanaf zijn balkon en krijgt de beelden van de vrouw die zichzelf opblies niet van zijn netvlies. Wekenlang verkeert hij in shock.